Geleneksel Ofis Yerine Geçen Sanal Ofis Kavramı

Geleneksel ile modernin her alanda karşılaştığı bir zamandan geçerken, gelin alışılmış ofis ve yeni nesil ofis kavramlarını yakından inceleyelim. Uzun bir zamandır iş yaşamında yer edinen yeni nesil ofis kavramı neleri kapsıyor? Geleneksel ofislerin suyu mu çıktı?

Toplumumuz genel itibari ile geleneklerimize bağlı insanlardan oluşuyor. Aslında milletlerin kültürleri de geleneklerine bağlılığı nispetinde oluşuyor da denilebilir. Bayramlarda el öpmeye gitmek, bizim toplumun yazılı olmayan ama asla vazgeçilmez bir geleneğidir. Bu da her bir ferdin toplum içerisindeki kültürel gelişmesine yardımcı olur.

Geleneklere bağlılık onlardan vazgeçmeyi de zorlaştırıyor. Bu bir bayram gezmesi olabileceği gibi bir işyeri de olabiliyor. İşte alışılmış ofis dediğimiz şey de eksiksiz olarak bu alışkanlıklarla kurulmuş olan ve çalışan iş yerleridir. Ancak küreselleşen dünya, kendine yeni alanlar açmakta ve geleneklere de savaş açmaktadır. Kendisine yer bulabilmek için eski alışkanlıkların değişmesini öngörmektedir. Burada gelenek ya da modernizmi savunmak yerine neyi nasıl değerlendireceğimize bakmamız gerekecek.

Geleneksel bir ofis anlayışla yeni sanal ofis anlayışı arasındaki farklar nelerdir? Hangisi fayda/maliyet açısından öne çıkıyor. Yeni nesil ofis ortamlarında çalıştığım zaman ne kaybederim ya da ne kazanırım? Geleneksel bir ofiste çalışmaya devam edersem kazancım ve kaybım neler olacaktır?

Bir iş insanı önce bunları değerlendirmek durumundadır. Bu değerlendirmeyi yapmadan önce de kendine ne lazım olduğunu maddeler şeklinde belirlemeli ve bu maddelere hangisi uygunsa ona göre davranmalıdır.

Yeni nesil ofisler

geleneksel ofisAdı üzerinde yeni nesil ofis. Hitap ettiği öncelikli kitle yeni girişimciler, çünkü bu değişim onlar için esasında bir başlangıç. İş hayatına yeni atılan genç girişimciler alışılmış ofis anlayışla hiç karşılaşmadan yeni nesil ofislerle tanıştıklarında önyargılardan uzak bir biçimde hareket ederek tercihlerini ihtiyaçlara göre belirleyebiliyor. İş dünyasına yeni atılan birisi için de düşük maliyetler tabi ki çok önemli. Prestijli bir lokasyondaki uygun fiyatla kiralanabilen ofisler, cazip bir hal alıyor.

Geleneksel ofis anlayışında metrekare / kişi sayısı gibi bir verimlilik hesabı gerçekleştirilirken, yeni nesil ofis anlayışında ofis verimliliği, içerdiği sosyal imkânlar, teknoloji, sosyalleşme, eğlence ve spor tesislerinin bütünü bulunuyor. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinin merkez ofisleri bu anlayış ile hazırlanıyor. İçinde sosyal hayata dair her şeyi barındıran bir kampüs gibi hazırlanan ofis ortamlarında, çalışanların verimini artırmak için bütün ayrıntılar düşünülüyor.

Y Kuşağı ve yeni nesil ofisler

Y kuşağının önem vermiş olduğu yeni nesil ofisler, ofis kültüründeki önemli değişikliklerin giderek kabul göreceğini gösteriyor. Geçmişten geleceğe doğru değişen dünyada, değişim hızı seneler geçtikçe artıyor. Ofisler de bu değişim içinde ayrı bir noktaya evriliyor. Çağdaş ihtiyaçlara uygun olarak beklentilerin değiştiğini fark eden girişimciler tarafından hayata geçirilen yeni nesil ofisler, Y kuşağı tarafından benimseniyor.

İş yapma biçimlerinin değiştiği, değişen teknoloji ve yeni kuşakların beklentilerinin de bu değişimden etkilendiği çağımızda ofislerin tasarımından tutun da içerisindeki sosyal yaşam alanlarına kadar her şey yeniye ayak uydurmak mecburiyetinde…

Sosyal yaşam öne çıkıyor

Geleneksel ofis anlayışında patronların istediği şekilde tasarlanan çalışma alanları, bu günlerde bir değişime tanıklık ediyor. Ofisler arası görsel bağlantı, ortak sosyal yaşam alanlarının iş gelişimine ve çalışan bağlılığına katkıları bir gerçek olarak değerlendirilmeye başlandı. Artık bugün yeni nesil ofis ortamlarında, ofis alanındaki sosyal yaşam kurgusu ve birimler arasındaki ilişkilere daha fazla önem verilmekte. Bu iş ve yaşam alanlarını iç içe getiren ofis anlayışı, alışılmış ofislere göre çalışanlar açısından da önemli motivasyonlar sağlıyor. Ortak kullanıldığı alanlar arasında bulunan bahçe katları gün içerisindeki yorgunluk ve durağanlığı giderici bir aktivasyonu getiriyor.